Wetenschappers krijgen steeds betere inzichten in fotofobie en het achterliggende mechanisme. Fotofobie of lichtschuwheid is een van de klassieke symptomen van migraine en een belangrijk criterium voor de diagnose ervan, zeker bij patiënten die tijdens migraineaanvallen geen last hebben van misselijkheid.
Wanneer farmaceutische bedrijven nieuwe medicijnen op de markt brengen, moeten die eerst uitvoerig getest worden. Voor die testfase kiezen fabrikanten uiteraard liefst zoveel mogelijk gezonde mensen. De kans op mogelijke bijwerkingen daalt dan aanzienlijk en het nieuwe medicijn zal sneller goedgekeurd worden. In de realiteit kunnen er uiteraard nog nevenwerkingen opduiken die niet vermeld werden door de testgroep. In bijsluiters staat niets vermeld over niet-officiële nevenwerkingen.
Een goede kennis van migrainecomorbiditeiten is belangrijk om verschillende redenen. Allereerst kunnen er subgroepen geïdentificeerd worden. Het gaat dan om groepen van patiënten die aan dezelfde combinatie van migraine en een andere aandoening lijden. Wanneer zo’n groep geïdentificeerd wordt, is het makkelijker om een eenvormige behandeling voor te stellen. Een voorbeeld is epilepsie, een aandoening die vaak voorkomt samen met migraine.
CGRP staat voor calcitonin gene-related peptide. Dit neuropeptide is verantwoordelijk voor migrainepijn, maar het kan geblokkeerd worden met een CGRP-blokker. De komst van CGRP’s bracht voor veel migrainepatiënten hoop en verlossing, maar niet voor iedereen.
Een alcoholkater ontstaat wanneer de alcoholconcentratie in het bloed weer op nul staat. Het gaat gepaard met een breed scala aan symptomen, zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, droge mond, duizeligheid, misselijkheid, gastro-intestinale klachten, zweten, angst en prikkelbaarheid. Deze symptomen kunnen langer dan 24 uur aanhouden. Opmerkelijk is dat de precieze oorzaak van deze klachten onbekend blijft, ook al zijn de alcohol en zijn afbraakprodukten ( vb medicijnen) al uit het lichaam verdwenen.