Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn is een primaire hoofdpijnsoort. Dit wil zeggen dat er geen onderliggende oorzaken zijn. Het is een zeldzame aandoening die minder dan één procent van de bevolking treft. In tegenstelling tot andere hoofdpijnsoorten komt clusterhoofdpijn vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Meestal is er geen waarschuwingsfase.

Een aanval van clusterhoofdpijn wordt gekenmerkt door vaak terugkerende, kortdurende extreme hoofdpijnvlagen. De pijn ontstaat snel en houdt vijftien minuten tot drie uur aan. De hoofdpijn kan even abrupt weer verdwijnen en de patiënt uitgeput achterlaten. Patiënten kunnen tot acht aanvallen per dag ervaren. Een typische episodische cluster duurt zes tot twaalf weken per jaar.

De extreme pijn bevindt zich typisch aan één kant van het hoofd, meestal rond het oog of de slaap. Mogelijk straalt de pijn uit naar andere delen van het gezicht, de nek of de schouders. Tijdens de hoofdpijnaanval voelen patiënten zich rusteloos, geagiteerd. Gaan liggen maakt de clusterhoofdpijn erger.

Symptomen clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn gaat vaak gepaard met een rood, tranend oog, neusloop of een neusverstopping. Soms gaat het ooglid afhangen. Er zijn heel wat gekende symptomen, maar ze komen zelden tegelijk voor.

De meest voorkomende symptomen van clusterhoofdpijn zijn:

  • ondraaglijke pijn in of rond het oog
  • eenzijdige pijn
  • rusteloosheid
  • tranend oog
  • rood oog
  • verstopte neus
  • zweterige, bleke huid
  • zwelling rond het oog
  • verkleinde pupil
  • hangend ooglid

De symptomen van clusterhoofdpijn verergeren doorgaans in een liggende positie. Daarom voelen veel patiënten de nood om te bewegen.

Episodische en chronische clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn is een van de pijnlijkste aandoeningen die een patiënt kan ervaren. Het is een stoornis waarbij het pijnalarm maximaal afgaat. Episodische clusterhoofdpijn komt één à twee keer per jaar voor in vlagen (clusters) van terugkerende aanvallen. Zo’n aanvallenperiode duurt zes tot twaalf weken. Tussen twee aanvallen zitten minstens drie maanden van remissie.

Sommige mensen ontwikkelen een chronische clusterhoofdpijnvariant. In dat geval zijn ze geen maand aanvalsvrij. In deze situaties moeten artsen beducht zijn voor het psychologische welzijn. Het is niet ongewoon dat een patiënt met chronische clusterhoofdpijn suïcidale gedachten vormt door de nauwelijks aflatende pijnstroom. Belangrijk om te weten is dat chronische clusterhoofdpijn kan transformeren in episodische clusterhoofdpijn.


Meer informatie over clusterhoofdpijn vindt u in onze handige pocketgids:

U kan onze clusterhoofdpijn patiënten steunen door deze handige pocketgids van 40 pagina's aan te kopen voor slechts 5 euro. Wij verzenden deze per post naar u.

Bronnen en referenties:

UZ Leuven

Gezondheid.be

Gezondheid en Wetenschap

The Journal of Headache and Pain

Clusterhoofdpijn

Pocketgids kopen= steunen

Pocketgids kopen= steunen