Vrijwilliger Lud H.- lotgenotenbegeleider- in de kijker

Hoi, kan jij je even voorstellen?

Ik ben Lud en ik woon in Glabbeek samen met mijn man en twee dochters. Onze zoon is het ouderlijk nest al uitgevlogen. Ik werk als diabeteseducator in het wijkgezondheidscentrum Vierkappes in Tienen. Ik doe mijn job met hart en ziel. Daarnaast zet ik me ook als vrijwilliger in bij Hoofd-Stuk, waar ik de online lotgenotencontacten begeleid.

Wat is de reden dat je aan de slag bent gegaan als vrijwilliger?

Vanuit mijn eigen ervaring weet ik hoeveel een luisterend oor kan betekenen. Als ervaringsdeskundige kan je bovendien echt iets betekenen voor mensen die in hetzelfde schuitje zitten, omdat je tegen dezelfde dingen aanloopt. Er is nog zoveel onbegrip en onwetendheid als het over migraine gaat. Dat ervaar ik ook binnen mijn eigen omgeving. Opmerkingen zoals ‘steek gewoon wat minder in je hoofd’ of ‘heb wat minder stress’, kunnen erg kwetsend zijn. Ik hoop samen met Hoofd-Stuk meer begrip te kunnen creëren voor mensen in onze situatie.

Wat vind je het leukste aan je vrijwilligerswerk?

Ik vind het prachtig om te zien hoe mensen tijdens een lotgenotencontact in verbinding gaan met elkaar. Bij nieuwe deelnemers zit er soms nog wat terughoudendheid, maar naargelang het gesprek vordert, voelen ze zich meer en meer begrepen en durven ze zich ook open te stellen. We kunnen mekaars problemen niet oplossen, maar voelen dat je er niet alleen voor staat, zonder oordeel van de ander, is zo waardevol. Het is zo fijn als mensen op die manier steun vinden bij elkaar.

Zou je het aan anderen aanraden? Zo ja, waarom?

Ja, ik zou het zeker aanraden, als je een intrinsieke motivatie hebt om je in te zetten voor het thema en het je energie geeft. Als migrainepatiënt is het daarnaast ook belangrijk dat je je eigen grenzen kan bewaken. Als vrijwilliger verzetten we vaak hemel en aarde om er te kunnen zijn, maar soms botsen we op de grenzen van ons lichaam. Het is belangrijk dat we daarin mild zijn voor onszelf en voor de anderen.

Ben je een ochtend- of een avondmens?

Ik ben een echte ochtendmens. Naarmate de dag vordert daalt het energieniveau enorm.

Vrijwilliger Lud H.- lotgenotenbegeleider-  in de kijker