Studie: Daarom gaat migraine gepaard met visuele stoornissen

Onderzoekers hebben een nog onbekend pad in de hersenen gevonden waar signalen doorheen gaan. Zo kunnen eiwitten migraine met aura activeren.

Hoofdpijnziekten behoren tot de meest voorkomende aandoeningen van het zenuwstelsel, maar zijn jarenlang onderschat en onder gediagnosticeerd.

Migraine is een van de ernstigere aandoeningen, die gedurende kortere of langere tijd pijnaanvallen kan veroorzaken.

Als migraine begint met visuele of gevoelsstoornissen, wordt dit migraine met aura genoemd. De relatie tussen aura en hoofdpijn is bestudeerd door onderzoekers van onder andere de Universiteit van Kopenhagen.

Dat heeft een onbekende signaalroute in de hersenen aan het licht gebracht.

‘We ontdekten dat het hersenvocht rondom de grote gevoelszenuw van het hoofd een signaalroute vormt waarlangs de hersenen stoffen kunnen sturen die het perifere sensorische zenuwstelsel activeren,’ legt een van de auteurs, Martin Kaag Rasmussen, uit aan Wetenschap in Beeld.

Hij is onderzoeker aan het Centre for Translational Neuromedicine van de Universiteit van Kopenhagen, en volgens hem kan de ontdekking belang hebben voor alle soorten hoofdpijn.

Meerdere eiwitten spelen een rol bij hoofdpijn

Het is bekend dat het eiwit CGRP een rol speelt bij migraine, maar de onderzoekers hebben er nu nog meer ontdekt.

Proeven met muizen lieten zien dat 12 eiwitten die vrijkomen in de hersenen na de aurafase van migraine hoofdpijn veroorzaken.

‘We ontdekten dat er verschillende eiwitten vrijkomen na de aurafase en dat deze in staat zijn om pijn overdragende zenuwen te activeren, wat hoofdpijn veroorzaakt,’ aldus Kaag Rasmussen tegen Wetenschap in Beeld.

De eiwitten activeren een zenuwknoop aan de basis van de schedel, het ganglion van Gasser. Deze knoop fungeert als een poort naar het perifere sensorische zenuwstelsel van de schedel, en dat is precies waar de barrière ontbreekt die elders het hersenvocht en de stoffen daarin weghoudt van perifere zenuwen.

Hierdoor kunnen de eiwitten binnendringen en zich aan een receptor op een pijn overdragende gevoelszenuw binden, met hoofdpijn als gevolg.

Eenzijdige hoofdpijn mogelijk verklaard

Migraine wordt vaak maar aan één kant van het hoofd ervaren, en de muizenstudie geeft onderzoekers meer inzicht in de verklaring daarvoor.

‘Als de stof aan de rechterkant van de hersenen werd afgegeven, zagen we ook een significant hogere concentratie eiwitten in het ganglion van Gasser aan die kant,’ zegt Kaag Rasmussen.

En dat leidt dus tot eenzijdige hoofdpijn.

Bron: Wetenschap in beeld