Migraine en werk: in gesprek met Hoofd-Stuk- Careformigraine

04/07/2023 - 23:48

Migraine en werk: in gesprek met Hoofd-Stuk/ Careformigraine Migraine en werk: in gesprek met Hoofd-Stuk/ Careformigraine 26/01/2022 - 09:36 Hoe stel ik mijn ambities af op mijn leven met migraine? Hoe maak ik carriere wetende dat ik vroeg of laat last ga krijgen van toenemende hoofdpijn? Zomaar enkele vragen die regelmatig gesteld worden aan of behandeld worden door Mik Ver Berne. Al meer dan twee jaar brengt Mik migraine, spanningshoofdpijn en clusterhoofdpijn onder de aandacht van heel België.

Wat doet Hoofd-Stuk?

Mik Ver Berne is de oprichter van vzwHoofd-Stuk en momenteel al 2 jaar actief. Daarvoor was Hoofd-Stuk al vijf jaar actief als feitelijke vereniging op social media. In korte tijd is de aandacht voor de organisatie al sterk gegroeid. Dit komt omdat het niet alleen mensen met primaire hoofdpijn (waarvan de oorzaak niet bekend is, spanningshoofdpijn, migraine en clusterhoofdpijn) aanspreekt. Ook mensen met secundaire hoofdpijn zijn welkom met hun vragen of voor advies. Hoofd-Stuk ziet pijn namelijk gewoon als pijn, in welke vorm dan ook. Hoofd-Stuk helpt niet bij het zoeken naar de juiste behandeling, maar ondersteunt wel in het bewustzijn en het kenbaar maken van de verschillende soorten behandelingen en hoofdpijn. Hiermee proberen ze meer bewustwording te creëren en het gesprek met zorgverleners makkelijker te laten verlopen. Eén van de onderwerpen waar Mik vaak vragen over krijgt, is het maken van carrière. Hoe match je migraine en werk, wetende dat je mogelijk last kunt krijgen van fysieke klachten? Mik vertelt je meer.

Migraine en werk, een lastige combinatie?

“Het is erg afhankelijk van een stukje zelfkennis” vertelt Mik. “Ik zie vaak dat jonge mensen nog erg worstelen met het accepteren van hun situatie. Vaak kennen of herkennen ze hun eigen migraine patronen niet. Naarmate je ouder wordt en levenservaring opdoet, herken je de signalen van je aandoening beter en kun je je verwachtingen van de dag bijstellen.”
Carrière maken, en het idealistische idee ervan, start vaak op een jonge leeftijd. Jezelf laten zien, bewijzen dat je het in je hebt, je talent uiten. Waar je op een bepaalde leeftijd al hebt bewezen dat je het in je hebt, is het op jonge leeftijd nog spannend en onzeker. Wanneer je je eigen migraine patronen nog niet zo goed kent, kan dit erg botsen. “Naarmate je ouder wordt, durf je je vooral uit te spreken. Naar je collega’s, naar je baas en naar je naasten. Daardoor kun je vaak rekenen op meer begrip en wordt het voor de werkgever makkelijker om jouw situatie te begrijpen. Op jonge leeftijd kan dit nog erg spannend zijn, waardoor je vaak ziet dat jonge mensen hun verwachtingen van hun carrière zien vervagen.”

Het bijstellen van je ambities

“Ik word vaak geconfronteerd met jongeren die veel dromen hebben” gaat Mik verder. “Ze ambiëren bijvoorbeeld een functie in de verpleging omdat ze de noodzaak voelen om te helpen. Ze houden daarbij geen rekening met de variabele werkuren terwijl migrainepatiënten wel zijn gebaat bij een regelmatig bioritme. Hierdoor vallen deze ambities als een kaartenhuis in elkaar.” Volgens Mik helpt bewustzijn van je eigen situatie om problemen en teleurstellingen in de toekomst te voorkomen. “Ik raad altijd aan om vanaf de studiekeuze al rekening te houden met je eigen situatie. Ik begrijp dat je het toch eerst wil proberen voordat je iets opgeeft, maar mensen die matige tot ernstige migraine hebben moeten aanpassingen doen op hun leven. Ze zijn meestal van kinds af aan al bewust van hun situatie. Dan kun je dus je toekomstplannen bijstellen of als ouder al bewustzijn creëren bij je kind.”
Ook als het aankomt op promotie gaan mensen met migraine vaak twijfelen over hun eigen kunnen. “Dat is begrijpelijk. Je past je baan aan op je eigen kunnen. Meestal heb je dit na enkele jaren ook zo gematcht aan je eigen leven, dat een grote verandering eng of spannend voelt. Dat is ook niet erg, matigen is geen probleem. Mijn advies: zoek iets wat bij je aandoening past en waar je mee kunt dealen.”

Ga in gesprek

Je kunt dus je eigen verwachtingen bijstellen, maar het is ook belangrijk om bewustzijn te creëren bij je omgeving. Hoe je dit doet? Door te praten. “Het is belangrijk dat jouw omgeving weet wat ze van je kunnen vragen. Wees open naar je werkgever toe zodat hij weet wat er nodig is om de werkomgeving voor jou aan te passen.” vertelt Mik. “Ook bij een nieuwe werkgever. Je kunt altijd de eerste stap zetten door een gesprek aan te gaan met de bedrijfsarts. Samen kun je een plan op maat maken. Je kunt je werk dus zo vormen naar jouw leven met migraine. Je toont zo zelf initiatief en biedt een oplossing. Je kunt niet verwachten van de werkgever dat alles opgelost wordt zonder dat het probleem bekend is. Verbetering begint bij jezelf. Geef dus aan wat het probleem is.”

Tips en advies

“Als eerste raad ik aan om het gesprek aan te gaan.” gaat Mik verder. “Wij proberen bewustwording te creëren zonder kleinzerig of extreem te doen. Praat er dus over op een normale manier. Migraine moet integreren in de maatschappij. Ga op een eerlijke manier in gesprek met je omgeving. Kennen zij jouw situatie? Dan kunnen ze er rekening mee houden. Om dit te doen, moet je wel goed je eigen situatie kennen. Observeer jezelf dus zodat je anderen kunt informeren. Vertel ze hoe jouw migraine eruit ziet: niet ‘ik heb hoofdpijn, maar ‘ik heb zelf last van’. Geen vorm van migraine is namelijk hetzelfde.”

Uit:care4migraine.be/migraine-en-werk-hoofd-stuk

jobat.be/nl/art/hoe-ga-je-beter-om-met-migraine-op-de-werkvloer