Migraineuze vertigo (ook wel vestibulaire migraine en migraine geassocieerde vertigo) zijn aanvallen van of perioden met evenwichtsstoornissen die oorzakelijk in verband gebracht kunnen worden met migraine. Deze stoornis kan gekarakteriseerd worden met perioden van hoofdpijn, maar dat is niet noodzakelijk. Ook komen de aanvallen van hoofdpijn niet altijd simultaan voor met de evenwichtsstoornissen. Tevens kunnen geassocieerde symptomen aanwezig zijn zoals aura’s (zintuiglijke stoornissen - voornamelijk visueel zoals het zien van gekleurde of donkere lichtvlekken - die meestal voorafgaan aan de hoofdpijn), overgevoeligheid voor licht en geluid.
WAT ZIJN DE VERSCHIJNSELEN?
Patiënten met migraineuze vertigo hebben last van aanvallen van draaiduizeligheid of ijlhoofdigheid, al dan niet uitgelokt of verergerend door hoofdbewegingen. Het aantal en de duur van de aanvallen is zeer variabel en deze kunnen voorkomen met of zonder hoofdpijn. Zo gebeurt het dat sommige patiënten vertigo ervaren als hun migraineuze aura en daarna hoofdpijn ontwikkelen of dat ze eerst hoofdpijn hebben en pas nadien de vertigoklachten krijgen, terwijl veel patiënten last hebben van de vertigo-aanvallen zonder geassocieerde hoofdpijn. Sommige patiënten hebben symptomen van fotofobie (overgevoeligheid voor licht), fonofobie (overgevoeligheid voor geluid) of visuele aura’s geassocieerd met hun vertigo-aanvallen. Deze laatste symptomen kunnen belangrijk zijn voor het stellen van de diagnose en dienen nagevraagd te worden door de arts. Door deze overgevoeligheid wordt lezen, werken met de computer, televisie kijken als zeer vermoeiend ervaren.
WAT ZIJN DE OORZAKEN?
Er bestaan een aantal gangbare theorieën over de oorzaken van deze aandoening, maar geen enkele van deze is tot op heden bevestigd via wetenschappelijk onderzoek. Algemeen kan worden aangenomen dat migraineuze vertigo het gevolg is van complexe interacties tussen verschillende onderdelen van bepaalde delen van het centraal zenuwstelsel, hetgeen leidt tot een sensorische overgevoeligheid van de hersenen.
HOE WORDT DE DIAGNOSE GESTELD?
Een goede ondervraging door de arts is essentieel bij het stellen van de diagnose. Andere onderzoeken (onder andere gehoortest, VNG-ENG onderzoek, beeldvorming) kunnen helpen voor het uitsluiten van andere oorzaken van de klachten.
WAT ZIJN DE BEHANDELINGSOPTIES?
Omdat er nog geen wetenschappelijke basis bestaat voor de oorzaken van de aandoening, wordt er gebruik gemaakt van medicaties voor de behandeling van migraine. Tijdens een aanval kunnen ook medicaties worden gebruikt om het optreden van vertigo en misselijkheid tegen te gaan (vestibulaire suppressiva zoals dimendydrinaat), maar deze kunnen slaapverwekkende neveneffecten hebben. Bij de acute aanval kan het gebruik van triptanen zowel effectief zijn tegen migraine als tegen de vertigo. Er kan ook medicatie worden gegeven waarmee men het optreden van volgende aanvallen probeert te verhinderen of te beperken, zoals beta-blokkers of amitriptyline. Deze medicaties kunnen neveneffecten geven, waardoor opvolging van de patiënt essentieel is. Een ander belangrijk punt is dat de patiënt probeert om factoren die de aanvallen kunnen uitlokken (bijvoorbeeld stress, situaties, voeding, slaaptekort) te vermijden.
HOE IS DE EVOLUTIE?
Het kan 2 tot 3 maanden duren vooraleer een positief effect van de medicatie optreedt. Indien dit het geval is, kan de medicatie na 6 maanden worden afgebouwd. Het verloop hierna is onvoorspelbaar, waardoor een patiënt lange tijd klachtenvrij kan blijven, maar ook terug aanvallen kan krijgen.
Wil u meer weten over vestibulaire migraine?
Uitgebreide informatie over migraineuze vertigo is steeds te verkrijgen via onze artsen of het evenwichtsteam.
Let op! De informatie hierboven is de beschrijving in grote lijnen. In elk individueel geval zal het verhaal steeds wat kunnen afwijken van hetgeen hierboven werd beschreven
Bron:http://https://neus-keeloor.be/nl/nko/evenwicht/aandoeningen/migraineuze_vertigo/
Niets uit deze tekst mag in enige vorm worden overgenomen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de rechthebbende.
Deze website maakt gebruik van cookies.