Om op korte tijd te ervaren welke voordelen je kan halen uit ademhalingstechnieken, nodigen we je uit wat meer te weten te komen over hartcoherentie. Het is een wetenschappelijke trainingsmethode die gebruikt wordt door piloten om snel tijdens stressvolle momenten controle over hart en brein te krijgen. Het instant effect kan door biofeedback aangetoond worden:
Ons hart communiceert rechtstreeks met onze hersenen d.m.v. een complex netwerk van neurotransmitters.
Door de ademhaling te oefenen, vertragen we onze hartslag en dat beïnvloedt ons brein positief: we kunnen helder denken.
Doe 3x per dag, 6 ademhalingen per minuut en dit telkens gedurende 5 minuten. Gebruik het geheugensteuntje '365'!
Doe dit 1x ’s morgens, 1x ’s avonds en dan nog 1x tussendoor in de dag.
Als mens zijn we vaak in beweging: we werken, wandelen, eten, sporten, gaan in interactie met anderen, enzovoort. Dit zijn acties die onder invloed staan van onze wil (het bewegen van ledematen, het gebruiken van stembanden, bewuste waarnemingen, …) en worden aangestuurd door het somatische zenuwstelsel.
Maar ook wanneer we in rust zijn, blijft ons lichaam levensbelangrijke functies reguleren. Deze acties staan niet onder invloed van onze wil en worden aangestuurd door het autonome zenuwstelsel. Belangrijke voorbeelden hiervan zijn onze ademhaling, spijsvertering, het verwijden en vernauwen van onze bloedvaten en onze hartslag. Het autonoom zenuwstelsel werkt natuurlijk niet alleen tijdens rust, maar is continu actief. Ook al kunnen we deze functies niet rechtstreeks beïnvloeden, toch kunnen we hier indirect een effect op hebben.
Binnen het autonoom zenuwstelsel kunnen we een onderscheid maken tussen het orthosympatisch zenuwstelsel (ook soms sympatisch zenuwstelsel genoemd) en het parasympatisch zenuwstelsel.
In situaties van stress wordt het orthosympatisch zenuwstelsel geactiveerd, waardoor ons lichaam zich voorbereid op een “fight-flight-freeze” reactie: o.a. onze hartslag zal stijgen, spijsvertering wordt stopgezet en de pupillen verwijden.
In rustsituaties is het parasympatisch zenuwstelsel actief. Er worden omstandigheden gecreëerd die de opbouw van weefsel en herstelmechanismen van het lichaam bevorderen. Onze hartslag daalt, spijsvertering wordt gestimuleerd, de pupillen vernauwen, …
Het orthosympatisch zenuwstelsel speelt een belangrijke rol bij acute gevaarlijke situaties. Bij chronische stress gaat de oorspronkelijke functie hiervan echter verloren en verkeren we in een continue “fight-flight-freeze” toestand. Dan wordt het extra belangrijk om in te zetten op ontspanningsmethoden, om terug een gezondere balans te krijgen tussen het ortho- en parasympatisch zenuwstelsel.
Enkele voorbeelden van manieren tot ontspanning zijn yoga, tai chi, sport algemeen, specifieke ademhalingstechnieken (zoals hartcoherentie), … Maar dit kan erg variëren en is persoonsafhankelijk.
Kort samengevat is yoga een discipline die meer dan 6000 jaar geleden in Azië ontstond, met als doel het lichaam én de geest in een gezond evenwicht te houden. Hiervoor gebruikt men ademhalingstechnieken, lichaamsoefeningen en mentale concentratie.
Korte oefening die je altijd en overal bij de hand kan hebben :
Sta recht, of zit recht met beide voeten op de grond. Adem nu eens heel diep in, tot in je buik. En adem dan heel rustig uit alsof je een kaarsje zacht uitblaast. Doe dit 3x.
Als je dit regelmatig doet, ben je eigenlijk zonder het te beseffen al bezig met yoga. Ook yoga kan immers effectief helpen om het leven met migraine “leefbaar” te houden.
Deze website maakt gebruik van cookies.