Wat is osmofobie? Osmofobie wordt gedefinieerd als een angst voor bepaalde geuren. Wanneer we deze term gebruiken in discussies over migraine, hebben we het over overgevoeligheid voor geur. Meestal is die geur dus onaangenaam of afstotend en wordt geassocieerd aan migraineaanvallen.
Het is belangrijk te begrijpen dat osmofobie ook voorkomt bij mensen zonder migraine. Er zijn een aantal neurologische aandoeningen die namelijk ook overgevoeligheid voor geur veroorzaken zoals de ziekte van Lyme, auto-immuunziekten, multiple sclerose, de ziekte van Parkison, de ziekte van Alzheimer en epilepsie.
De meest voorkomende geuren die problematisch zijn voor mensen met overgevoeligheid kunnen we indelen in drie categorieën:
Geuren die we toevoegen om een aangename geur te creëren: bv. parfums, colognes, aftershaves, deodorants, luchtverfrissers, …
Vluchtige chemicaliën: bv. schoonmaakmiddelen, ...
Alles wat rook bevat: bv. motordampen, sigarettenrook, dampen van brandend plastic of hout of zelfs verbrand voedsel.
Volgens de literatuur is er bij 25% tot 90% van de mensen met migraine een overgevoeligheid voor geur. De grote variatie is waarschijnlijk te verklaren aan de verschillende vormen waarin osmofobie voorkomt.
Bij sommige mensen veroorzaken geuren, als trigger, de effectieve migraineaanval. Bij anderen, echter, treedt er pas een overgevoeligheid voor geuren op na het ontwikkelen van een migraineaanval, dus eerder als symptoom i.p.v. trigger. Er zijn ook meerdere gevallen beschreven waarbij er overgevoeligheid voor geur optreedt tussen de migraineaanvallen.
Vrije vertaling van interview Dr. Godley voor Migraine World Summit
Een andere manier waarop geuren een rol spelen is via "olfactorische hallucinaties tijdens een migraineaanval (OHM)", of ook “fantoomgeuren” genoemd. In deze situaties ervaren mensen, meestal voor of tijdens een migraineaanval, een geur die in de realiteit niet aanwezig is.
OHM zijn veel zeldzamer dan osmofobie en komt voor bij 0,1% van volwassenen en 3,9% van kinderen met migraine.
Een kleine studie in 2017, met een patiëntengroep van 11 mensen, observeerde dat OHM voornamelijk optraden tijdens aanvallen zonder aura.
De olfactorische hallucinaties konden zowel ongewenste geuren (verbrand hout, rook, gas, bedorven vlees, metaal en zwavel) als aangename geuren (meloen, bananen, jasmijn en vanille) bevatten.
Hoewel deze geuren meestal voorkomen voor of tijdens een migraineaanval, zijn ze niet geclassificeerd als aura.
Bron: https://americanheadachesociety.org/news/whats-that-smell/
Scent of aura? Clinical features of olfactory hallucinations during a migraine attack (OHM).
F. Mainardi et al. Cephalalgia. 2017 Feb;37(2):154-160.
Deze website maakt gebruik van cookies.