Onderzoek en getuigenissen
Samenvattend suggereren een klein aantal casusrapporten en enquêtestudies een mogelijk voordeel van cannabis voor de behandeling van acute hoofdpijn. Een dergelijk voordeel is aannemelijk gezien de farmacologische effecten van THC en synthetische cannabinoïden. Methodologisch rigoureuze studies om deze opvatting te ondersteunen ontbreken echter. Verder onderzoek op dit gebied lijkt gerechtvaardigd; vooral omdat meer Amerikaanse staten het gebruik van marihuana voor medische doeleinden legaliseren. Nieuwe verbindingen met cannabinoïde-achtige werkingsmechanismen kunnen veelbelovend zijn voor patiënten met hoofdpijn die ongevoelig zijn voor de momenteel beschikbare behandelingsopties. Het is belangrijk om de schade zorgvuldig te kwantificeren om de balans van dergelijke behandelingen ten goede te komen. Veel potentiële gebruikers zijn jonge mensen, inclusief vrouwen die zwanger kunnen worden, en de primaire hoofdpijnstoornissen zijn aandoeningen van lange duur.
Er is gesuggereerd dat een verklaring voor migraine en andere hoofdpijnstoornissen, althans bij sommige patiënten, een onderliggende endocannabinoïde-deficiëntie kan zijn.
Effecten
Er zijn een aantal redenen waarom van nature voorkomende cannabis of cannabinoïde medicijnen een farmacologisch effect kunnen hebben op hoofdpijn. Cannabinoïden zijn actief in gebieden van de hersenen waarvan bekend is dat ze betrokken zijn bij de pathofysiologie van migraine, inclusief gebieden waarvan wordt vermoed dat ze betrokken zijn bij het ontstaan van migraine. De endogene verbinding anandamide lijkt pijnsignalering in het centrale zenuwstelsel te moduleren. Het versterkt ook 5-HT1A en remt 5-HT2A-receptoren, dus effecten op de overdracht van serotonerge pijn kunnen ook betrokken zijn bij therapeutische effecten op hoofdpijn.
De gegevens suggereren dat CB-receptoren mogelijk therapeutisch potentieel hebben bij migraine, clusterhoofdpijn of andere primaire hoofdpijn.
Clusteraanvallen die reageren op recreatieve cannabis en dronabinol
Farmacologische preparaten van cannabinoïde verbindingen hebben een verscheidenheid aan therapeutische toepassingen in de geneeskunde, waaronder verschillende pijnsyndromen, maar zijn niet eerder gerapporteerd als gunstig voor clusterhoofdpijn. We presenteren een patiënt met clusterhoofdpijn die ongevoelig was voor meerdere acute en preventieve medicatie, maar zijn aanvallen met recreatief marihuanagebruik met succes heeft afgebroken; het daaropvolgende gebruik van dronabinol zorgde voor een even effectieve pijnverlichting.
Gezien het gebrek aan reactievermogen op meerdere middelen, werd dronabinol [Marinol-pil] 5 mg vervangen door marihuana voor de acute behandeling van zijn clusterhoofdpijn; dronabinol zorgde consequent voor dramatische verlichting binnen 5 tot 15 minuten na inname.
Preventief middel
Cannabis zou als profylactisch middel moeten worden overwogen als het gaat om clusterhoofdpijn. Ik gebruik het al meer dan veertig jaar. Ik heb mijn hele leven al clusterhoofdpijn gehad. Het werd pas goed gediagnosticeerd toen ik 30 jaar oud was. Ik ontdekte zelf dat als ik cannabis van goede kwaliteit rook (meestal zelfgekweekt of van medische kwaliteit), het helpt voorkomen dat ze zo vaak voorkomen en de ernst vermindert. Na het begin heeft het voor mij een beperkt effect. Het vermindert de pijn, maar elimineert deze niet. Ik zou graag zien dat zeer klinische proeven hiervan worden gedaan, zodat we de exacte kannibinoden die dit probleem beïnvloeden verder kunnen verfijnen. Het kan leiden tot een beter begrip van oorzaak en gevolg.
Volgens een rapport van de Montefiore Headache Clinic hielp dronabinol een patiënt met clusterhoofdpijn door marihuana te roken en het legale medicinale derivaat ervan te nemen. Dronabinol is goedgekeurd voor de behandeling van misselijkheid en verlies van eetlust. Veel patiënten hebben de effectiviteit van het roken van marihuana of het gebruik van dronabinol voor pijnverlichting gemeld. . In het licht van dit rapport lijkt het redelijk om dronabinol te proberen bij patiënten bij wie de Imitrex-injecties, zuurstof en preventieve medicijnen, zoals hoge doses verapamil, lithium en topiramaat, mislukten.
Geïnhaleerde cannabis breekt clusterhoofdpijn af
"Het gebruik van marihuana bij het begin van zijn hoofdpijn bracht consequent volledige verlichting binnen vijf minuten na inademing voor elke aanval"
Neurologen van het Albert Einstein College of Medicine in New York meldden dat een 19-jarige patiënt met een cyclisch patroon van clusterhoofdpijn reageerden gunstig op gerookte cannabis. De patiënt reageerde niet goed op talrijke traditionele behandelingen - waaronder prednison, sumatriptan (handelsnaam: Imitrex) en oxycodon - maar meldde wel: "Het gebruik van marihuana bij het begin van zijn hoofdpijn bracht consequent volledige verlichting binnen vijf minuten na inademing voor elke aanval".
Onderzoekers meldden dat de patiënt ook verlichting kreeg na de toediening van doses van vijf milligram synthetische orale THC (dronanabinol). Ze schreven: "[D] ronabinol werd vervangen door marihuana voor de acute behandeling van zijn clusterhoofdpijn; dronabinol zorgde consequent voor dramatische verlichting binnen vijf tot vijftien minuten na inname".
Onderzoekers concludeerden
'We presenteren een patiënt met clusterhoofdpijn die ongevoelig was voor meerdere acute en preventieve medicatie, maar met succes zijn aanvallen heeft afgebroken met recreatief gebruik van marihuana. Het gunstige effect kan verband houden met de hoge concentratie van cannabinoïde receptoren in de hypothalamus, die geïmpliceerd als een plaats van disfunctie in neuroimaging-onderzoeken van patiënten met clusterhoofdpijn. "
Bronx, NY: Het inademen van cannabis heeft de pijn die gepaard gaat met clusterhoofdpijn volledig verlicht, volgens een casestudy gepubliceerd in het tijdschrift Headache.
Aanbeveling
Hele plantenextract, Sativa x Indica hybride, verdamper, onder de tong, verstuiven.
Bron: https://www.medicalmarijuana.com/medical-marijuana-treatments-cannabis-u...
Deze website maakt gebruik van cookies.