Auto-immuunziekten en migraine

Immuunsysteem: normale werking

Ons immuunsysteem beschermt ons tegen ziekteverwekkers zoals bacteriën, virussen, schimmels en parasieten. Een goed werkend immuunsysteem herkent deze ziekteverwekkers en ruimt infecties op. Een actief immuunsysteem resulteert in ontstekingsverschijnselen zoals o.a. roodheid, pijn, koorts en zwellingen.

Auto-immuunziekten

“Auto-immuun” betekent dat het immuunsysteem zich tegen het eigen lichaam keert. Bij een auto-immuunziekte werkt je immuunsysteem niet goed (misschien zelfs beter gezegd “te goed”): het valt niet alleen ziekteverwekkers aan, maar ook gezonde delen van je eigen lichaam. Hierdoor kunnen weefsels en organen beschadigd worden.

Er bestaan veel verschillende soorten auto-immuunziekten, met zeer uiteenlopende symptomen. Bij elk van deze auto-immuunziekten valt het immuunsysteem lichaamseigen cellen aan, maar het doelwit is verschillend per auto-immuunziekte.
In, bijvoorbeeld, multiple sclerosis zijn specifieke cellen en structuren in de hersenen het doelwit voor het immuunsysteem, terwijl in reumatoïde artritis en colitis ulcerosa respectievelijk de gewrichten en de dikke darm het doelwit zijn.
Er zijn ook auto-immuunziekten die meer verspreid symptomen veroorzaken, zoals het syndroom van Sjögren. Bij deze aandoening ontstaat zenuwschade, droge ogen, een droge mond en gewrichtspijn.
De oorzaak van auto-immuunziekten is vaak onbekend en wordt meestal toegeschreven aan een combinatie van erfelijke factoren en omgevingsfactoren.

https://www.radboudumc.nl/patientenzorg/aandoeningen/auto-immuunziektes/...

Migraine en auto-imuunziekten

Zowel bij migraine als bij auto-immuunziekten is er een belangrijke ontstekingscomponent aanwezig. Daarom is het niet verrassend dat men een associatie opmerkt tussen migraine en verschillende auto-immuunziekten, waaronder o.a. lupus, syndroom van Sjögren en antifosfolipidensyndroom.
Dit wil zeggen dat een persoon met migraine een grotere kans heeft om deze aandoeningen te hebben dan iemand die geen last heeft van migraine. Als iemand bijvoorbeeld het syndroom van Sjögren heeft, en die auto-immuunziekte is niet onder controle, dan wordt het op zichzelf een trigger voor het verergeren van migraine bij mensen die een genetische aanleg hebben voor migraine.
Omgekeerd, is de behandeling van auto-immuunziekten vaak moeilijker bij mensen met een predispositie tot migraine aangezien een veelvoorkomende bijwerking hoofdpijn is en kan resulteren in migraine of het verergeren van de migraineaanvallen.

Bron: samenvatting interview Dr. McAllister voor Migraine World Summit

Niets uit deze tekst mag in enige vorm worden overgenomen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de rechthebbende.