Atogepant voor de preventieve behandeling van chronische migraine: resultaten van de PROGRESS fase 3-studie

Atogepant is een eenmaal daagse orale CGRP-receptor antagonist die kan worden ingezet voor de preventie van episodische en chronische migraine, geïndiceerd voor de preventie van migraine bij volwassenen die tenminste 4 migrainedagen per maand hebben. Atogepant vertegenwoordigt een relatief nieuwe klasse medicijnen, CGRP-receptorantagonisten genaamd, die werkzaam zijn gebleken bij het voorkomen van migraine. Het klinische fase 3-onderzoek PROGRESS beoordeelde de werkzaamheid van atogepant, een belangrijke nieuwe orale behandelingsoptie voor de 8% van de mensen met migraine die met chronische migraine leven.


Wat zijn de onvervulde behoeften bij de behandeling van chronische migraine?

Van iedereen met migraine heeft ongeveer 8% chronische migraine en in grote lijnen wordt chronische migraine gekenmerkt door migraine waarbij hoofdpijn 15 of meer dagen per maand voorkomt. Omdat de aanvallen zo vaak voorkomen, is chronische migraine de meest invaliderende vorm van migraine en gaat deze gepaard met grote verstoringen in het vermogen om te werken, van het gezinsleven te genieten, evenals van sociale en vrijetijdsactiviteiten. Er zijn een aantal goedgekeurde behandelingen die chronische migraine omvatten, waaronder injecteerbare monoklonale antilichamen tegen CGRP, evenals onabotulinumtoxine A. Maar de nieuwe klasse van migrainetherapieën die voor zowel acute als preventieve behandeling wordt gebruikt, wordt gepants genoemd, en voorafgaand aan dit onderzoek naar atogepant was er geen bewijs dat gepants effectief waren bij de preventieve behandeling van chronische migraine, dus deze studie vult een grote leemte op.

Wat is atogepant en wat is het werkingsmechanisme ervan?

Atogepant is een CGRP-receptorblokker met kleine moleculen die via de mond wordt ingenomen. In de context van chronische migraine is de dosis die beschikbaar zal zijn een dosis van 60 mg eenmaal daags. Gepants richten zich net als de monoklonale antilichamen op CGRP, maar ze hebben voordelen die relatief snel optreden, en voor veel mensen is het mogelijk om een ​​tablet in te nemen door mondgebruik in plaats van afhankelijk te zijn van injecties wordt als een groot voordeel gezien.

Wat zijn de doelstellingen, het ontwerp en de geschiktheidscriteria van het onderzoek?

Het PROGRESS-onderzoek was bedoeld om de werkzaamheid van atogepant bij de preventieve behandeling van patiënten met chronische migraine te beoordelen. Mensen die in aanmerking kwamen, voldeden aan de criteria van de internationale classificatie van hoofdpijnstoornissen voor chronische migraine en werden opgenomen in een dubbelblinde, gerandomiseerde, placebo-gecontroleerde parallelle groepsstudie.

Er zijn twee doses atogepant onderzocht: tweemaal daags 30 mg en eenmaal daags 60 mg, omdat de verschillen in werkzaamheid tussen de dertig tweemaal daagse doses en de doses van 60 mg eenmaal daags minimaal waren. Alleen de dosis van 60 mg zal beschikbaar zijn op basis van het feit dat het handiger is om een ​​medicijn eenmaal per dag in te nemen. dag dan twee keer per dag.

Wat waren de primaire en secundaire eindpunten en hoe goed werden deze bereikt?

Het primaire eindpunt was de verandering in het aantal maandelijkse migrainedagen gedurende de eerste twaalf weken van de behandeling, en er was een statistisch significante afname in het aantal maandelijkse migrainedagen voor de atogepant 60-groep versus de placebo; er was gemiddeld een afname van 6,9 dagen in het aantal maandelijkse migrainedagen. gedurende de eerste 12 weken van de behandeling en de placebo-afgetrokken vermindering van het aantal maandelijkse hoofdpijndagen was één komma acht dagen. Dat is een grote reductie.

Een belangrijk secundair eindpunt in het onderzoek is het percentage mensen dat een vermindering van het aantal maandelijkse hoofdpijndagen met minstens 50% heeft bereikt. En het responspercentage van 50% voor atogepant was 41%, en het responspercentage van 50% voor placebo was 26%, en opnieuw waren die verschillen zeer statistisch significant.

Er werden al die statistisch significante voordelen aangetoond voor de dosis van 60 mg op een verscheidenheid aan andere eindpunten. Het had statistisch significante voordelen in de eerste maand van de behandeling, en dat is een voordeel ten opzichte van veel orale preventieve medicijnen tegen migraine waarbij dosisescalatie noodzakelijk is, en de voordelen langer te verwezenlijken.

Wat zal de waarschijnlijke klinische impact van deze bevindingen zijn?

Atogepant is effectief bij de preventieve behandeling van chronische migraine en zal de huidige klinische praktijk beïnvloeden. De belangrijkste op bewijs gebaseerde alternatieven omvatten een aantal orale generieke geneesmiddelen, injecteerbare monoklonale antilichamen tegen CGRP en onabotulinumtoxine A. Vergeleken met de orale generieke geneesmiddelen heeft atogepant een snelle werking en een gunstig verdraagbaarheidsprofiel. Veel van de orale generieke geneesmiddelen veroorzaken aanzienlijke bijwerkingen die het gebruik beperken en vereisen ook wekenlange dosisaanpassing om de dosis te optimaliseren ten opzichte van de monoklonale antilichamen en onabotulinumtoxine A. Het eenvoudige voordeel van atogepant is dat u er baat bij heeft als u de pil eenmaal per dag inneemt. in plaats van elke drie maanden een reeks injecties met onabotulinumtoxine A of een maandelijkse injectie met de meeste monoklonale antilichamen. Er zijn dus nog een aantal kwesties die nog moeten worden onderzocht.

Welke vragen blijven onbeantwoord en welke toekomstige onderzoeken zijn gepland?

Eén probleem is het voordeel van atogepant in bepaalde subgroepen, migraine met of migraine zonder aura. Er is een groep mensen met chronische migraine die absoluut elke dag hoofdpijn heeft, en dat zou een nuttige groep zijn om te bestuderen. Voordelen in groepen, met en zonder allodynie, kunnen ook nuttig zijn om te onderzoeken, en we hebben niet veel informatie over de rol van atogepant wanneer het wordt gegeven in combinatie met andere acute behandelingen of andere preventieve behandelingen. Er zijn dus op CGRP gerichte kleinmoleculaire receptorblokkers beschikbaar voor de acute behandeling van migraine.

De ene is ubrogepant, en voor ubrogepant weten we dat er geen klinisch belangrijke interacties zijn met ubrogepant en Japan, maar we hebben niet veel gegevens over de werkzaamheid van ubrogepant wanneer het wordt gegeven bovenop atogepant, rimegepant, dat is goedgekeurd als zowel een acuut als een preventief medicijn, is nog niet onderzocht bij chronische migraine, en het gebruik ervan als preventie van atogepanten is ook nog niet onderzocht. We hebben dus nog veel te leren, maar dit is een zeer opwindende ontwikkeling en biedt een belangrijke nieuwe orale behandelingsoptie voor de 8% van de mensen met migraine die lijden aan de ernstigste vorm, namelijk chronische migraine.

Niets uit deze tekst mag in enige vorm worden overgenomen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de rechthebbende.

Bron: American Academy of Neurology (AAN) , 22-27 april 2023.

Richard Lipton